Adventures Blog

A blog a www.adventures.hu kirándulás szervező oldal blogja. Ingyenes kirándulásokat szervezünk Neked!

És itt található a Fórum

Adventures rajongók

Jelenleg Online

Jelenleg Online

Partnereink...

Zemplén - 2009

2009.05.04. 21:25 Király Marianna

Hol is kezdjem….. Nagyon hamar elrepült ez a három nap. Megpróbálom feleleveníteni, hogy másoknak is bemutassam egy picit a zempléni tájat.

  Szóval május 1-jén méltóképp a munka ünnepéhez, kora hajnalban gyülekező a Keletiben. Mindenki időben érkezik, egy-két jegyvásárlás – irgum-burgum – irány a vonat majd Olaszliszka. Na igen…. Vonaton semmi extra: se mérges kalauz ( se nagy ) se félreértés, semmi. Olaszliszkán-Tolcsva vasútállomáson leszálltunk – ami Vámosújfaluban van – és irány Erdőhorváti. Jobbról repceföld, szemben a Zemplén vonulatai és szembeszél hegynek fölfelé. Leküzdöttük.

  Horvátiban szállás több mint tökéletes! Kedves háziasszonyunk borral várt minket. Patak a kert végében, rendezett udvar. Hm,  talán giccsesen hangzik de nagyon szép volt. Kipakolás, átöltözés irány Sárospatak. Na persze, hogy nem a tervezett úton! Hát ezt már megszokhattátok tőlem :-))  Hegyre fel, hegyről le, aztán megint fel és le. Na azért megtaláltuk az utat (!) és fel is értünk a tetőre. Innét gurulás le az erdőn keresztül. Át a főúton és defekt No. 1. Szerelés irány tovább a bodzaültetvény mellett. Szántás köv. és vége az útnak. Sárospatak templomának tornya látszik a távolban, az lesz az irányadó. Na jó, de hogyan, merre? Vasúti töltés…… Némi tétova kóválygás a szántóföldön és irány a vasút. A vasút mindig célba ér! Figyelem, figyelem! Kerékpáros konvoj érkezik a második, harmadik, negyedik vágányra! Na jó, nem mentünk be az állomásra, a vár felé vettük az utunkat. Várban séta, ládavadászat, park, pihenés. Vár után református kollégium megtekintése és igen, CUKRÁSZDA! Már teljesen leesett a cukrom.

Irány haza! A háznál már bekészítették a fát a szalonnasütéshez! Nem Feri, nem lángolni kell a szalonnát hanem sütni! Parázson. Kellemes este, szalonnaillat, füstszag, csapkodó lángok. Körülültük a tüzet és meséltünk, beszélgettünk, élveztük a nyugalmat, a pihenést, az éjszaka sötétjét. Aztán alvás. Ja, elfelejtettem a No, 2,3,4 enyém, 5 Lacié defektet.

Másnap reggel ( No 6 defekt- Zsófi )  ébresztő ébredéskor J Kb. 10 körül indultunk útnak, immáron a tervezett szerint. Óhuta után Regécre. Az út 12-13 km-en keresztül emelkedett folyamatosan. Ez a Zemplén kérem, nem az Alföld! Fennsíkra felérvén megpillantottuk Regéc várát kissé még magasabban!!!! Oda feltekerni! Úgy bizony! Ha nem is végig, de a végén igen. Fentről hihetetlen látvány tárult elénk. Komlóska, Regéc falvai a völgyekben és a végtelennek tűnő hegyvonulatok. Itt aztán elidőztünk egy kicsit majd a hegyről legurulva Vizsoly felé vettük utunkat. A református templom piciny belseje hihetetlen kincset rejt: a magyar nyelv alapjául szolgáló Vizsolyi biblia első kiadású egyik példányát. A templomba belépve mintha visszafordult volna az idő: 8-900 éves történelem a falakon. Én meghatódtam a látványtól. De kit ne ragadna meg ennyi év! Amit mi igazából fel sem tudunk mérni, mert csak a töredékét éljük meg.

Templom után átmentünk a szemben lévő nyomda épületébe némi kenyérlángos csábítására. Viszont amit ott eljátszottunk, megéltünk, hallgattunk az szintén maradandó emlék lesz. Pedig majdnem elszalasztottuk az „előadást” Daruka Mihály asztalosmester ( másodállásban a Vizsolyi Idegenforgalmi és Kulturális Központ igazgatója ) prezentálásában, melynek mi voltunk a szereplői. Mihály mester megelevenítette a biblia nyomtatásának történetét, annak előzményeit. A szereplők közül csak párat had említsek: Károlyi Gáspár a fordító – alias Lajos, Mantskovit Bálint a nyomdász – alias Tamás, kakukkos óra az időmérő – alias Zsófi, Etelka a nyomdász lánya – alias én.    Miután az előadó azt mondta, hogy nem fog esni, nyugodt szívvel maradtunk mondván, hogy az ő lelkén szárad ha megázunk. Nem esett. A bemutató végeztével célba vettük még Boldogkő várát is. Rövid várlátogatás után aztán irány haza, vár minket a babgulyás. Ugye milyen gyorsan lehet tekerni a nap végén is?

Megérkezvén ott várt minket a bográcsban rotyogó babgulyás, friss kenyér és bor. Ja és a desszert: fánk eper-, szeder- és barackdzsemmel. Mit mondjak? Csend honolt az udvaron és a házban. Több mint tökéletes volt a vacsora.  Aztán páran felkerekedtünk és elmentünk este 10-kor a hegyoldalba ládát keresni. Normális????? Nem annyira, viszont nem is felejtjük el! Lajos, azért ne meséld el ezt a munkahelyeden mert lehet, hogy elküldenek kivizsgálásra!:-)) Visszatérvén aztán alvás. Ma sem kellett senkit elaltatni. Ma csak egy defektem volt!

Ez már a hazautazás napja :(( Csomagolás, pakolás, reggeli, mosakodás stb. No 8 defekt – Zsófi.

Útnak indultunk Szerencs felé, Monokon keresztül. Na ez a nap sem volt eseménytelen. Monok előtt Lajosnak eltört – vagy mi – a váltója, de Karesz és a Tamás visszamentek és valahogy helyrehozták, hogy ne kelljen gyalogolnia. Addig megnéztük Kossuth Lajos szülőházát, ki belülről, más csak kívülről. Lajosunk is begurult a szerviz-team-mel és immáron Szerencs felé gurultunk. A városban előszőr is cukrászdát kerestünk utána meg a várat. Aztán a várnál  virtuális ládát. Pihenő a parkban, séta, fotózás. Irány a vasút.

Na a hazaút értelmezése már nem jött össze a vasútnak. Forgalmista szerint az első kocsi lesz a miénk. Fel is sorakoztunk szépen a 80 cm széles peronra. Vonatok süvítettek hol egyik, hol másik oldalunkon, de megúsztuk. Végre aztán a miénk is megérkezett. Érdekes egy vagon volt, de felraktuk rá a bringákat. Jött a nagy kalauz és vigyorogva közölte, hogy a vonat végén van egy lezárt kocsi a mi nevünkre.  Azt hiszem torkomon akadt a szó. Ja, és bringákról nem volt szó csak 20 főről! Azóta azon töröm a fejem, hogy vajon miért kér 20 ember bringa nélkül, kerékpárszállító kocsit? Valaki szóljon ha ezt megfejtette!

Mindenesetre nem pakoltunk már sehova. Az út hamar elrepült és nagyon gyorsan hazaértünk. A kipirult arcokat elnézve ennek most senki nem örült annyira. Én is nehéz szívvel szálltam le a vonatról. Ezek után fájt a város zaja L

Mit mondhatnék összegzésnként? Jó volt. Sőt, nagyon-nagyon jó volt. Élmény, hülyeség, eltévedés, csapat, jókedv és segítőkészség. Gyönyörű táj, barátságos emberek és még sorolhatnám, de hát úgyis tudjátok. 

Köszönöm a részvételt és a társaságotokat. Szép hetet mindenkinek és tartsatok velem, velünk máskor is.

Amúgy 200 km/3nap és kb. 1000-1300 m összes szint.

 

Szólj hozzá!

Címkék: kerékpár kirándulás zemplén adventures

A bejegyzés trackback címe:

https://kirandulas.blog.hu/api/trackback/id/tr971103062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása