Adventures Blog

A blog a www.adventures.hu kirándulás szervező oldal blogja. Ingyenes kirándulásokat szervezünk Neked!

És itt található a Fórum

Adventures rajongók

Jelenleg Online

Jelenleg Online

Partnereink...

Dante poklából a Kecske-lyukba - 1. rész

2011.02.16. 17:31 Rambler

 Nyelem a port, orromba benzingőz „illata” száll,
fülembe munkagépek „zenélnek”,
szemem egy építkezés lehangoló látványában „gyönyörködik”.
A Csanyik-, és Forrás-völgyek találkozási pontjában
ballagok Z+ jelzésen a Hársas-bérc felé.
Ide épült, és mint tapasztalom éppen terjeszkedik tovább egy gyógyszergyár.

 Amúgy itt másféle épület nincs is, csak az üzem „szép” épületei, és hatalmas parkolója „ékesíti” a tájat. Meglehetősen illúzióromboló látvány ez itt a természet lágy ölén. Váradi szállásomról Nagyvisnyó, Mályinka, Lillafüred érintésével, a Herman Ottó emlékpark előtt balra kanyarodva, meseszép útvonalon autóztam ide. Mondanom sem kell, hogy a szerpentinutat övező gyönyörű táj látványa okán belém költözött áhítat itt egy pillanat alatt tovatűnt. Miután a gyárral szemben, egy erdőszélen leparkolom autómat megkezdem bolyongásomat jelzéskeresés ürügyén. Meglehetősen nehezen találom, mert elejébe el sem akarom hinni, hogy át kell caplatnom a parkolón, majd egy sorompó mellett egészen a gyárkapuig (a munkába igyekvő melósok hada között), hogy ráleljek. Pedig ott a jel, sőt egy tanösvény indító táblát is találok, és ilyeténképpen megnyugodva egy munkagépek által jól felszántott úton indulok az építkezés éktelen zajainak kíséretében. Kapkodom is a csülkeimet rendesen, hogy minél hamarabb távolabb kerüljek a „civilizációtól”.

 Lássuk merre vezet, hová visz utunk:

 Miskolc (Chinoin gyár) (Z+ jelzés) Hársas-bérc, Keskeny-lyuk -táv 3,06 km, emelkedés 196 m, (Z) Kis-Galya -Hársas-tető,  1,78 km, e 45 m-, (Z) Forrás-völgy -0,7 km, e 23 m-, (P+) Csókás -2,37 km, e 91 m-,(P●,SΩ) Csókás-forrás és barlang -0,6 km-, (P) Lencsés-nyereg -2,15 km, e 30 m-, (Z,P+,P●) Felső-forrás, Flóra-forrás -2,21 km, e 59 m-, (P+) Miskolc -Chinoin gyár, 2,55 km, e 41 m-. Össztáv: 15,4 km, emelkedés 485 m

 Jól kitaposott és jelzésekkel is rendesen ellátott ösvényen emelkedek, egy szép és hangulatos (madárdalos) erdő koros fái között. Lelkem gyorsan regenerálódik ebben a környezetben, és hamarosan kiheverem a gyár okozta „sokkot”. Elérem a Keskeny-lyuk szép fekvésű tisztását, ahol jobbra Z jelre váltok, és előbb az erdő vadjai által kedvelt csalitoson (buja, zöld növényekkel -cserjékkel, bokrokkal- benőtt bozót), majd sűrű bokrok övezte ösvényen haladva, a Nagy-Galyát (459 m) jobbról kerülve érek fel a Kis-Galya kúpjára (Hársas tető, 457 m). A galya ugyan fátlan, füves hegytetőt jelent, de ez a galya nem fátlan, ezért körkilátás nem nyílik róla, de ettől függetlenül érdemes felmászni, mert azért ha körbe nem is, de úgy „fél körbe” szép kilátás nyílik róla. A gyártól a csúcsig vezető, mintegy 4 kilométeres, 236 méter szintemelkedésű útszakasz egyáltalán nem megerőltető, mondhatni „light-os” (ejtsd lájtos), és megtétele még sétairamban sem igényel több időt, mint egy háromnegyed órát. Miután kigyönyörködöm magam, indulok visszafelé a Z jelen. Gyorsan elhagyom a Z+ (balról), majd Z● (jobbról) becsatlakozását, és kisvártatva a P+ érkezik balról. Kis ideig a két jelzés együtt halad, majd rövidesen a P+ jobbra tér. Vele együtt kanyarodom én is, és egy nagyon szép erdőben, jól „kitáblázott” ösvényen indulok a „pokolba”. Szintutam beerdősült töbröket, töbörsorokat kerülgetve vezet el az Udvarkő-barlanghoz (nevezik Dante poklának, és hívják sziklakapus víznyelőnek is).

Az Udvarkő-barlang egy 25 méter hosszú, 18 méter mély szakadéktöbör. Egykor hatalmas víznyelő barlang volt, azonban beszakadt a teteje -”szakadékká omlott”- és a pusztuló barlang katlan formájával olyan képet fest, hogy Dante nyugodtan meríthetett volna innen ihletet a Pokol című művéhez. A szakadékban odvas kidőlt fák, és öt kis barlanghasadék található. Odalenn sokkal hűvösebb van, mint a felszínen, mert a hőmérsékelt-kipárolgás hiánya miatt mindössze 10 fok körüli az átlaghőmérséklet.

 Leereszkedem az igen meredek lejtőn (15 méter szintet veszítve), kapaszkodva mindenbe, ami csak lefelé menet a kezem ügyébe akad (kidőlt fák, ágak, kövek), és egy kis sziklakapun áthaladva máris a „pokolba” jutok. Esős időszakban, amikor a talaj felázik és csúszós, nagyon meggondolandó a lemenetel, mert ilyenkor elég reménytelen a feljutás. Megeshet, hogy egy jó ideig lenn ragadunk, és csak az itt lakó ördöggel cimborálhatunk. Fotózgatom lenn egy ideig, folyton azt figyelve, hogy mikor bújik elő „ördögkoma” valamelyik barlanghasadékból, hátha megörökíthetném, de úgy látszik házon kívül van, így a randink elmarad. Mindenesetre nem egy vendégmarasztaló hely ez (nyirkos, hűvös, és mindenfelé sötéten ásító lyukak), így kotródom is kifelé a felszínre.

Odafenn leülök egy kidőlt fára, és nagyon élvezem a kontrasztot, ami itt fogad. Köröttem napsütötte erdő, nyíló virágok, a tiszta levegőt szinte harapni lehet. Csak ülök és hallgatom a csendet, közben pedig elmajszolok egy banánt. Ezt követően rádöbbenek, hogy szomjas is vagyok, és mivel forrás nincs a közelemben kénytelen vagyok a „véletlenül” magammal hozott dobozos sört kortyolgatni. Miközben iszogatom (még jó, hogy nincs a közelemben senki), elkezdem hangosan rötyögni, mert a szituról eszembe jut a skót vicc, miszerint

 ...a két skót, apa és fia a piacon vásárolgat, amikor a tíz éves forma fiú arra kéri az apát, hogy vegyen neki dinnyét. Az apa nagyvonalúan teljesíti is a fiú kívánságát. Telnek, múlnak az évek és az apa a fiúval egy meleg nyári napon a városban jár éppen, amikor is a már nagykorúvá lett, tizennyolc éves fiú azt kéri az apjától, hogy mivel nagyon megszomjazott a hőségben, vegyen már neki egy pohár sört, mire az apa felháborodva dörren rá fiára: -Hogy képzeled fiam? Dinnyére sört?...

 Azon kedves túratársaim, akik akaratukon kívül, oda nem figyelés ürügyén további egy-két doboz sört találtak a hátizsákjukba helyezni, most elővehetik és az idilli környezetben nyugodtan, ráérősen elfogyaszthatják, mert túránkat a holnapi napon folytatjuk.

Egészségetekre, sziasztok!

Szólj hozzá!

Címkék: mátra kirándulás útleírás élmények

A bejegyzés trackback címe:

https://kirandulas.blog.hu/api/trackback/id/tr892665827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása