Adventures Blog

A blog a www.adventures.hu kirándulás szervező oldal blogja. Ingyenes kirándulásokat szervezünk Neked!

És itt található a Fórum

Adventures rajongók

Jelenleg Online

Jelenleg Online

Partnereink...

Síelőknek - Második rész

2009.11.13. 09:05 Kirándulás

A síelőknek íródott második résznél is előre bocsájtom, hogy azoknak szól, akik még nem voltak ilyen jellegű programon. A néha triviálisnak tűnő dolgok is lehetnek újdonságok, ezért kitérek azokra is. Viszont ajánlom ettől függetlenül a postot mindenkinek, aki velünk tart idén Les Orresba, hátha van új a nap alatt.

Sí vagy snowboard cuccok

Elengedhetetlen dolgok, ha síelni megyünk. Mivel azonban egyrészt a buszhoz, de főleg a busztól a szállásig szinte biztos, hogy kézben kell a csomagokat elvinni, ezért ajánlott már a sportfelszerelést is ügyesen összekészíteni. A síléceket feltétlenül kössük össze, lehetőleg a síbotokat is rögzítsük a lécekkel egy csomagba. Erre a célra talán a legjobb megoldás egy sízsák, a Vaterán már 2000 forinttól van - igaz, használt, de célszerű.
Ha azonban nem akarunk ennyit se áldozni, akkor egy tépőzáras síléc összekötő is megteszi, bár a botok ezzel nehezebben rögzíthetőek. (A sízsák nagy előnye még, hogy kézben vagy vállon is remekül cipelhető, és persze a felszerelést is védi a szállítás során.)
Nagyjából ugyanezek igazak a síbakancsok cuccolására is. Érdemes beszerezni egy bakancstartó zsákot, nagyon megkönnyíti az ember életét, - még a sízsáknál is jobban. Hiszen a lécet könnyű vállra dobni (persze ha mást nem kell cipelni), de a bakancsokat mindig nehézkes kézben vinni. Nem beszélve arról, hogy a bakancszsákban jól elfér néhány tartalék zokni, esetleg a bukósisak (ha van), vagy bármi, amire szükségünk lehet.
(Nem szabad elfelejteni, hogy a sífelszerelés hosszú távra szól, nem ritka, hogy 10-15 éven át is szolgálnak a megvásárolt dolgok - ami érthető, hisz évente csak 1-2 hetet vannak tényleges használatban. Ebből fakad, hogy a megvásárolt, néha súlyos ezrekbe kerülő kiegészítők - ha körültekintőek vagyunk - igencsak megszolgálják az árukat. És ne csak a most szervezett túrára gondoljunk, hisz a bakancszsák, a sízsák jó szolgálatot tesz akkor is, ha autóval utazunk, és segítségükkel könnyebbé tehető a pakolás.)
Egyszóval a sífelszerelést próbáljuk a lehető legkompaktabb módon pakolni, hogy kézi mozgatásuk lehetőleg könnyű legyen.

Ruházat, szükséges kiegészítők

Kétféle ruházatra lesz szükségünk a 10 nap alatt - az egyik a síeléshez használt ruha, másik az, amit előtte és utána viselünk - kezdjük az előbbivel:
Síruházat: Közhely a réteges ruházat fontossága, de igaz. A szükséges fehérneműnk fölött alkalmazzunk valamilyen vékony, lehetőleg műszálas, hosszú ujjú felsőt, mely nem szívja magába az izzadságot, melyet a szervezet a legnagyobb hidegben is képes kibocsájtani.
Ha jóféle síkabáttal rendelkezünk, mely megfelelően meleg, (un. thermo réteggel bír), s mely képes kilélegezni a belső, testünk által termelt párát, akkor általában -10 fokig nem is nagyon kell más felülre, nem fogunk fázni. Persze a csomagba mindenképpen legyen valamilyen vékony, lehetőleg thermo anyagból készült pulcsi, mert 3000 méter közelében lehet hidegebb is. Erre fel kell készülni. Az aktuális időjárás alapján naponta el kell dönteni, mit vesz magára a síelő. Túl melegen sem érdemes öltözni, mert a mozgás közben termelt többlethő miatt nem fogunk fázni.
Sínadrágnak - ha még nincs, akkor olyat válasszunk, mely a gerinc környékén - kertésznadrág módjára - véd. Jól tud esni a hátnak egy kis plussz meleg. A nadrág legyen vízálló, ahogy a kabát is, és nem baj, ha van rajta egy-két zseb. Legyen elég -de ne túl - hosszú, hogy rá lehessen húzni a bakancsra.
Az ördög a részletekben rejlik, azaz a kiegészítőkben. Melyek is a legfontosabbak? Elengedhetetlen kellék a jó meleg, strapabíró kesztyű, kezünk vérellátása kicsit rosszabb síelés közben. Azonban túl meleget se válasszunk, mert kezünk beleizzadhat, ami később még erősebb hidegérzethez vezet. Ügyeljünk a méretre is, kellően nagy méretet keressünk, ugyanis a jellemzően ökölbe szorított (a botot fogó) kezünk nagyobb helyet igényel, mintha kinyújtva viselnénk, és a kis méret tovább rontja a kéz, az ujjak vérellátását. (Én a kesztyű alatt sokszor viselek egy nagyon vékony anyagból készült  (un. belső kesztyűt,), mellyel egyrészt jobban szabályozható a kesztyű hőmérséklete (ha túl meleg van, leveszem), másrészt ha a külső kesztyűt valamiért le kell venni (orrfújás, síbérlet, zippzár, akármi), akkor sem fagy le egyből a kezem.)
Kötelező dolog a síszemüveg is. Még tiszta időben is ajánlott a viselése, de a legkisebb havazás esetén azonnal szükségessé válik - néha még a pálya elhagyása is nehézségekbe ütközhet nélküle. Semmiképpen ne felejtsük otthon, s ha nincs, szerezzünk be egyet. Nem olcsó dolog, de egyszerűen nem lehet nélküle síelni. A vásárlásnál két szempontot vegyünk figyelembe. Az első, talán legfontosabb: olyan modellt válasszunk, mely dupla üvegezéssel (plexivel) készült. A két, egymás mögötti plexilap (pl. doubleflex) miatt nem alakul ki párásodás, a plexik között légréteg szigetelése miatt. Ez nagyon fontos, mert párás szemüvegben nem lehet síelni. 
A másik szempont a kényelem: mindenkinek más az arcformája, a csontozata, és persze az ízlése is, de amire figyelni kell: a szemüveg ne nyomja össze az orrunkat, mert ez nehezíti a légzést, ami sportolás közben nem szerencsés. Kellően illeszkedő, kényelmes méretű modellt válasszunk, a csajok feltétlenül a dzsekijükkel harmonizáló színben.
Sízokni: meleg, puha, gyapjú. Ez mindent elmond, vagy majdnem mindent. A zoknival kapcsolatba szeretném megjegyezni, hogy lehetőség szerint a bakancsba a sízoknin kívül másik zoknit ne viseljünk, mert a sízokni alatt viselt - általában vékonyabb zokni - hamar összegyűrődik, és kényelmetlenné válik. Érdemes a síbakancs vásárlásakor egy vastag sízoknival próbálni, és kész.
Sapka: ajánlott, főleg, ha nincs kapucni a síkabáton. Jó megoldás még a fejpánt is, ha valaki csak a füleire érzékeny. Akinek fázik a feje, az viseljen sapkát, de azt tartsuk szem előtt, hogy a hidegben akkor sem szabad levenni, ha a fejünknek épp melege van. Egyre elterjedtebbek a síbukók, melyek meleg béléssel vannak ellátva. Én nem vagyok a bukó híve még bringán sem, de aki úgy érzi, hogy van félni- vagy féltenivalója, szerezzen be egyet, és a sapka-kérdés is egyből megoldódik. Az biztos, hogy egy ütközésnél jól jöhet.

Ezzel nagyjából a végére is értem a síeléskor szükséges dolgok felsorolásának. Nem hosszú, nem bonyolult a lista, de minden benne van, ami szükséges. Az egyéni igények persze eltérhetnek, ha van ötleted, küld el hozzászólás formájában - és fel fog kerülni a listára, ha tényleg olyan...

Síelésen kívüli ruházat, cuccok, stb...

A síelés 8-16-ig tart, de az élet nem áll meg. Mire lehet szükség? Alapvetően ne szállj el a pakoláskor - ahogy már írtam, a cuccot biztosan kézben kell majd az apartmanig szállítani, s bár ez néhány száz méter csak, de nem mindegy, mekkora a táska, és ugye a buszba csak egyet lehet berakni.
Les Orresba túl sok mindent nem lehet csinálni síelés után. Nem baj, majd viszünk piát :). Mindenesetre ajánlom, hogy hozz egy kényelmes szabadidőruhát, ebben jól elleszel. Javaslom, a papucs se maradjon otthon, a síbakancs után imádni fogod - nem beszélve a szauna használatának a lehetőségéről sem, bár tavaly nem voltak pozitív élményeink, mivel a szauna általában zsúfolt volt - de hát ez talán érthető és tolerálható. Apropó: kell egy fürdőruha és egy jó nagy törülköző. 
Fontos: páronként legalább egy hajszárítót javaslok még kopaszoknak is. Nem is annyira a haj formázása miatt, hanem a bakancsok szárításához. A síbakancs - 100% - vizes lesz minden délután, és kell pár óra, mire hajszárítóval kiszárítjuk - de ez elengedhetetlen a másnapi jó közérzethez. Ezért ha van kisméretű hajszárítód, hozd magaddal.
Mi kell még? Alsónemű, vékony zokni, tartalék sízokni, alvóruha, esetleg zsebkendő. Más nem nagyon jut eszembe. Nem ruházat, de persze kellenek a szokásos tisztálkodó cuccok, egyéni gyógyszerek, iratok, pénz, de ezekről majd még írok...

Viszünk néhány walkie talkie-t, elemeket, zseblámpát, kártyát, fényképezőgépet. Mobilt is lehet hozni, de általában nincs térerő, és ahol van, ott is minek. Csak a gond van vele.
Ha valamit kifelejtettem, hozzászólás formájában pótolhatod!

(UI: amiről nem szóltam: A Parc De Airelles apartmanban alapból nem kapunk ágyneműt, ezt a helyszínen - néhány (7-8) euró/garnitúra/hét áron lehet bérelni, vagy itthonról is lehet vinni. Miről is van szó? Egy lepedőről, egy paplan huzatról és egy kispárna huzatról. Kellő mennyiségű pléd a helyszínen rendelkezésre áll, valamint a szobák fűtése is több, mint kielégítő. Aki nem akar cipekedni, az választhatja ezt a megoldást is.)

Kaja, ellátás, körülmények:

Tavaly túl nagy mennyiségű hideg-élelmet szállítottunk, ezt a hibát most nem követjük el. Az apartmantól néhány száz méterre remek vegyesbolt áll rendelkezésre, ahol mindenki megveheti, amire szüksége van - A-tól Z-ig. Jó, vadászrepülő, yoyo, vízisí nincs, de kaja szinten minden kapható. Van friss baquette, sajtok, felvágottak, olajbogyó, tojás, tejtermékek, bor, édességek, gyümölcs, zöldség, stb. Az árak alig haladják meg a hazaiakat, és ez is csak annak köszönhető, hogy egy síterepen vagyunk, ahova nekik is el kell juttatni a termékeket. Egyszóval szalámikat, sajtokat nincs értelme cipelni, de persze nem tilos. (Mondjuk felvágottból - bár sokféle volt - nehezen találtam szimpatikusat, hiába, a Gyulai az Gyulai.) Ennyit a hideg kajáról.

Meleg étkezés: három lehetőség van: az első - étterem. Nem ismerem az árakat, de a meleg étkezésnek ez módja biztosan jóval megdrágítja a kint töltött 7 napot. Általában senki nem választja ezt a lehetőséget - nem is tudom, miből élnek meg az éttermek :).
Második lehetőség: alapanyag vásárlás és főzés. Ennek is van számos hátránya: meleg-étel alapanyagok azért már kicsit korlátozottabban állnak rendelkezésre a helyi boltokban. Persze tészta, sajt, tejföl mindenhol van, de nem ajánlott 6 napig ezen élni síelés közben. Aztán: mivel többen leszünk egy apartmanba zárva, elég nehézkes megoldani, hogy mindenki hozzáférjen a konyhához, és elkészítse vacsoráját. (Nem beszélve arról, hogy kinek van kedve egész napos síelés után délután 5 körül nekiállni bevásárolni, főzni, stb. stb.)
S akkor az eddig bevált, működő megoldás: itthonról viszünk előre elkészített kaját. Hogy is néz ki ez? Minden szoba egy csapatot alkot, akik így egy közös kaja-körbe tartoznak. Ez most 4-5-6 fős csapatot jelent. Vegyük példának - az egyszerűség kedvéért - a hat fős szobát. 6 ember, 6 kaja. Mindenki elkészít itthon egy vacsorát. Lehetőleg egyszerű, fagyasztható kaját. Egy-egy csapat előre megbeszéli, ki mit készítsen, így nem lehet meglepetés, nem készül többször ugyanaz a kaja, stb. A népszerű de egyszerű kajákra lehet javaslatot tenni, jellemzően a rakott krumpli, a disznótoros, a sertéspöri tésztával, a paprikás krumpli, és még ki tudja, mi minden.
A konyhában a fagyasztás és melegítés feltételei adottak. A kajákhoz kiegészítők (savanyúság, tejföl) a helyszínen is megvásárolható, lényeg, hogy egy-egy napi meleg kajáért mindig más valaki a felelős. A kaja utáni mosogatás is a "napos" feladata, de persze csak a közösen használt - pl. melegítő- edények tekintetében, de a konyha fel van szerelve mosogatógéppel is, így ez sem olyan vészes dolog.

Egyéb: egy-egy szobának közösen kell gondoskodnia takarító és tisztító szerekről, úgymint felmosószer, mosogatószer, konyharuha, mosogatógép-tabletta, WC papír. Erre a célra minden szoba összegyűjthet egy kis pénzt,hisz ez fejenként pár száz forint, de szobánként más-más megoldás is járható - pl. el lehet osztani, ki mit hozzon. Lényeg, hogy ezek a dolgok szükségesek ahhoz, hogy zökkenőmentes legyen a vakáció.

A következő részben a sílécek, bakancsok állapotáról, karbantartásáról, felkészítéséről írok, valamint a síkötések otthoni, de azért biztonságos beállításáról is ejtek pár szót. Foglalkozunk majd az utasbiztosítás szükségességével is. Nézzetek vissza később.
 

Szólj hozzá!

Címkék: síelés tanácsok sítábor síléc sífelszerelés sítúra alpok síruházat síbakancs sízsák les orres sítároló

A bejegyzés trackback címe:

https://kirandulas.blog.hu/api/trackback/id/tr971521854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása